Skip to main content

Wat is een angststoornis?

We zijn allemaal wel eens bang en dat is heel gezond. Het is een waarschuwing voor gevaar en helpt je om jezelf te beschermen. Als je vaak angstig bent op momenten dat er eigenlijk geen reden voor is en de angsten gaan steeds meer je leven beheersten dan is er sprake van een angststoornis. Angststoornissen komen vrij veel voor en kunnen allerlei vormen aannemen.

Vormen van angststoornissen

Een angststoornis kan zich uiten op verschillende manieren en kan uiteenlopende oorzaken hebben. Er kunnen op bepaalde momenten hevige paniekaanvallen optreden, zoals bij een paniekstoornis, of de angst kan continu aanwezig zijn, zoals bij een gegeneraliseerde angststoornis. Het kan zijn dat u zich angstig of bezorgd voelt over allerlei dingen, maar de angst kan zich ook richten op één specifiek onderwerp, zoals bij een fobie.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je plotselinge paniekaanvallen. Tijdens zo’n aanval krijg je last van allerlei lichamelijke klachten. Je krijgt bijvoorbeeld hartkloppingen, of het klamme zweet breekt je uit.

Pleinvrees

Bij sociale angst ben je bang dat iedereen negatief over je denkt. Bijvoorbeeld als je op visite gaat, een toespraak houdt, in gezelschap eet, een handtekening zet, een examen doet of moet optreden (podiumvrees).

Sociale angst

Bij een sociale angst ben je bang dat anderen je kritisch beoordelen of zelfs afwijzen. Je voelt je onzeker over jezelf en vreest dat mensen je niet aardig vinden.

Agorafobie

Plein- of straatvrees (‘agorafobie’) is een paniekstoornis (‘agora’ is het Griekse woord voor plein en ‘fobos’ betekent vrees).

Piekerstoornis (Gegeneraliseerde angststoornis)

Als je last hebt van een piekerstoornis dan ben je bijna de hele tijd overbezorgd. Meestal gaat dat over hele gewone gebeurtenissen of activiteiten.

Ziektevrees

Heb je een pijntje of een vreemde moedervlek? En denk je meteen dat er iets ‘heel erg mis’ is met je lichaam? Dan heb je misschien last van ziektevrees (hypochondrie). Je denkt dan: ‘Ik heb hier zo veel last van, dat moet wel iets ernstigs zijn’.

Vragen of meer informatie?

U kunt ons altijd bellen op +31 58 266 58 04